SURIMI - ŠTO JE TO?

 

POVIJEST

Pripravak od svježeg ribljeg mesa postoji više od 4 stoljeća. U ono doba, ribari bi

isjeckali riblje filete koje bi marinirali u soli, potom oblikovali u male kolače i parili. Ova metoda bila je idealna za konzerviranje ribe.  Danas, proces se nije mnogo promijenio, iako su se meto-

 de proizvodnje modernizirale. Svježi riblji fileti i dalje su osnova u proizvodnji SURIMI-ja.

FAZE PROIZVODNJE

Riblji fileti posebno određenih vrsta bijele ribe se odabiru za proizvodnju. Sjeckaju se i ispiru u svježoj, hladnoj vodi kako bi se sačuvalo najbolje: bjelančevine. Dobiveno riblje meso tada dobiva oblik bijele smjese - paštete. S ribom kao osnovnim sastojkom; svaki proizvođač ima svoj recept koristeći različite omjere dodataka: bjelanjak, pšenica, biljno ulje i sol. Dobivena smjesa se zatim kuha na pari i oblikuje kako bi dobila svoj konačni oblik: odresci, štapići ili isjeckani surimi.

SKLONOST POTROŠAČA

Europski trend u prehrani.

JEDNOSTAVNA I ZABAVNA UPOTREBA

Pridonoseći dobroj hranjivoj ravnoteži cijele obitelji, surimi također može obogatiti vaše svakodnevne recepte. Surimi štapići su najomiljeniji potrošačima. Više načina njegove degustacije: kao snack, ukusno predjelo, sastojak u ljetnim salatama ili brzi zalogaj, nudi potrošačima ukusnu i praktičnu pomoć za stvaranje originalnih recepata. Drugi oblici, sjeckani surimi ili odresci nude nove i maštovite pripravke.

ZDRAV I SVJEŽ PROIZVOD

Zahvaljujući velikom postotku bjelančevina i malom postotku ugljikohidrata i korisnih masnoća, surimi predstavlja vrlo hranjivu i dijetetsku namirnicu - 82 kalorije u 100 g surimija.

MINERALI

kalcij 13 mg

magnezij 14 mg

fosfor 60 mg

natrij 700 mg

kalij 64 mg

željeza 0,3 mg

VITAMINI

B6 0,02 mg

B12 1 µg

 

Koristan u rastu djece, vitkom stasu i pravilnoj hranjivoj ravnoteži, surimi ide ruku pod ruku s užitkom okusa i brojnim hranjivim vrijednostima.

Prosječna hranjiva vrijednost u 100 g:

Energija STD: 82 Kcal

Bjelančevine: 8,9 g

Ugljikohidrati: 12,5 g

Masti: 4,4 g

 

JESTIVA LUTKA

Vrijeme pripreme: 15 min

Za 2 osobe:

100 g surimi štapića

1 tvrdo kuhano jaje

4 crvene rajčice

2 crne masline

1 tuba majoneze

Da biste napravili tijelo, upotrijebite surimi štapiće. Odrežite druga 2 štapića po pola uzdužno za ruke i noge. Rajčice narezane na kriške upotrijebite za stopala i ruke. Krišku tvrdo kuhanog jaja upotrijebite za glavu. Male dijelove masline postavite oprezno za oči, a komadi rajčice idealni su za usta i nos. Konačno, završite s majonezom kojom ćete napraviti kosu.


 

CRVENE l ZLATNE MALE BROŠETE

Vrijeme pripreme:10 min

 

Za 4 osobe:

16 surimi štapića

1 zlatna jabuka

4 crvene rajčice

1/4 ananasa

Narežite surimi štapiće na male komadiće. Narežite jabuku na komade, a ananas na kockice. Nižite komad surimija na ražnjić, pa komad jabuke, pa komad rajčice, pa ananas.

Prijedlog: Dovršite male brošete sa laganim ili začinjenim umakom (limun ili chilli)


 

MALI RIBAREV QUICHE

Vrijeme pripreme: 15 min

Vrijeme kuhanja: 15 min

Za 4 osobe:

16 surimi štapića (isjeckanih)

200 g lisnatog tijesta

2 jaja

1 velika žlica tučenog vrhnja

sol i papar

Zagrijte pećnicu. Razbijte cijela jaja u zdjeli. Dodajte tučeno vrhnje i začinite sa prstohvatom soli i malo papra. Tucite sa žlicom za vrhnje. Raširite lisnato tijesto u 4 mala zasebna kalupa i napunite dno lisnatog tijesta isjeckanim surimi štapićima. Nakon toga, ulijte u pojedinačne zdjelice pripremljenu smjesu. Stavite kalupe u pećnicu i pustite da se peče oko 15 min.

Prijedlog: Pospite ribanim sirom ili nekim začinom nakon 10 min pečenja. Servirajte sa miješanom salatom.


 

SURIMI ANANAS

Vrijeme pripreme: 10 min

Za 2 osobe:

200 g surimi štapića

1 ananas

1 crveni grejp

3 lista svježe mente

1 žlica vinskog octa

Narežite ananas na pola uzdužno i izvadite meso te ga isjeckajte. Ogulite grapefruit i isjeckajte ga. Pomiješajte isjeckano voće, kockice surimi štapića, list smrvljene mente i ocat. Stavite smjesu u ananas, dovršite sa ostatkom mente i poslužite malo ohlađeno.


 

SURIMI SA ŠKAMPIMA

Vrijeme pripreme: 40 min

 

Za 4 osobe:

200 g surimi štapića

200 g škampa

1 kutija gljiva

soli i papra

1 žlica peršina i bijelog luka

Isjeckajte luk i peršin. Gljive operite, isjeckajte i popržite na ulju. Stavite sa strane. Surimi štapiće narežite na kockice. Škampe ogulite i isjeckajte. Ispržite kockice škampa na malo ulja, dodajte gljive i držite na vatri oko minutu. Potom dodajte surimi kockice. Začinite i pospite peršinom. Servirajte odmah.


 

HLADNA PREDJELA

Vrijeme pripreme: 20 min

 

Za 10-12 osoba:

250 g surimi šlapića

1 kutija 20 mini tosta

1 staklenka svježeg vrhnja

1  limun

kapare

2 grančice kopra

2 kriške dimljenog lososa

Istucite svježe vrhnje sa malo limuna i smrvljenog kopra. Pospite to po 2/3

tosta. Stavite nekoliko kriški surimija na polovicu namazanog tosta i krišku dimljenog lososa sa nekoliko surimi štapića na drugoj polovici namazanog tosta. Posljednja trećina tosta može biti prekrivena sa kaparima i surimijem.

Prijedlog: Servirajte svježe sa čašom votke.


 

OKRUGLICE SURIMI

Vrijeme pripreme: 30 min

Vrijeme kuhanja: 8-10 min

Za 6 osoba:

200 g surimi štapića (sjeckanih)

1 bijeli luk, 3 glavice crvenog luka

peršina, majčine dušice, chillija (po vlastitom ukusu)

soli i papra

200 g glatkog brašna, kvasac, voda

Isjeckajte začine, peršin, bijeli luk i crveni luk. Pomiješajte zajedno sa isjeckanim surimi štapićima. Zamijesite tijesto od brašna, kvasca, pripremljene mješavine i vode dok ne dobijete homogenu smjesu za okruglice. Neka smjesa odstoji otprilike 20 min. Formirajte male kuglice i pržite ih u dubokom ulju. Kad porumene izvadite ih i položite na upijajući papir. Odmah poslužite.


 

SLENDER FOUNDE

Vrijeme pripreme: 15 min

 

Za 4 osobe:

200 g surimi štapića

1 cvjetača

3-4 mrkve

1 krastavac

4 rajčice

1 staklenka maslina

3 žlice nemasnog sira

1 crveni luk

soli i papra

1 žlica peršina i vlasca

Isjeckajte surimi štapiće, rajčice, cvjetaču, masline, mrkvu i krastavce. Servirajte sa raznim umacima i začinima. Prijedlog za začin: pomiješajte surimi štapiće, nemasni sir i pola isjeckanog crvenog luka. Začinite s malo soli, paprom i začinskim biljem. Servirajte u zdjeli sa svježim povrćem.


 

 

 

HOME